Evolutia spirituala constituie singurul scop real al existentei noastre in acest plan de manifestare.De-a lungul timpului, diversi maestri si-au transmis mesajul spiritual sub o forma sau alta, esenta si ADEVARUL fiind aceleasi. Inainte de toate, este necesar sa constientizam faptul ca MAESTRII ajuta doar la ghidarea pe cale si la descoperirea adevaratului maestru,care este MAESTRUL INTERIOR.

joi, 29 decembrie 2011

ATASAMENTELE SI PROGRAMELE


Cel mai mare bine pe care il poate face omenirii o fiinta este sa se elibereze." Buddha
Ego-ul incearca mereu sa se agate de ceva pentru a trai si a conduce.Programele atasament fata de material gen-casa mea, copilul meu, femeia mea, familia mea, masina mea, cine sunt eu in SISTEM impiedica si iluzioneaza evolutia spirituala. Asa-zisii maestri cu diplome,mari mitropoliti,arhimandriti ,guru-si etc, carora le place sa fie ridicati in slavi sunt o dovada concreta a ego-ului si a deziluziei spirituale. Este doar un alt tip de agatament pe care ei si l-au creat,cel mai periculos de altfel- ego-ul spiritual.Pentru a fi liber, trebuie sa intelegem ca totul este efemer,ca NU TREBUIE sa facem nimic,sa ne agatam de nimic pentru a trai.Viata nu are un scop in sine,scopul fiind insasi viata.Un sfant crestin,nu imi aduc aminte numele,spune:"E bine ca omul sa aiba mereu moartea in fata ochilor".Spune asta tocmai pentru constientizarea atasamentelor de orice gen din dimensiunea asta.Tocmai aceste atasamente ne tin pe loc.Aceste atasamente nesanatoase nu numai ca ne tin pe loc ca evolutie spirituala insa creaza si situatii periculoase pentru ceilalti.Iisus spune: Nu va ingrijorati de ziua de maine,ajunge zilei de azi grija sa.Asta nu inseamna calea ascetismului si a saraciei,multi asa inteleg. De ce sa meditezi intr-o chilie rece si sa iti supui corpul la extreme cand poti medita in casa.Ba mai mult,atunci cand corpul este supus unor asceze, atentia  se indreapta acolo pentru a remedia starea de discomfort.Multi calugari aleg calea calugariei pentru ca au probleme in social, de ordin familial nu din dorinta de evolutie spirituala si conexiune cu Divinul. Este doar o pacalire a mintii.Cineva care nu a gasit linistea spirituala in mijlocul lumii ,este putin probabil sa o gaseasca in singuratate pentru ca va lua si mintea acolo, care nu e exterioara. Schimbarea e in constiinta si detasare. Poti avea o casa,o masina, bunuri, insa sa constientizezi ca ele sunt niste obiecte de care te folosesti doar,inima ta sa nu fie la ele,nu CASA MEA, MASINA MEA, ETC.Nimic din ce e material nu e al nostru, nu e etern. Daca un lucru este necesar in viata noastra,el cu siguranta va aparea.Daca nu apare,inseamna ca nu e necesar si ca aparitia lui ar impiedica evolutia noastra spirituala.De cate ori nu au fost cazuri cand oameni saraci au castigat o suma mare de bani si s-au schimbat total,devenind niste monstri egotici.Sau cazuri de oameni care au ajuns de jos in varful sistemului si au uitat de unde au plecat si ce misiune ar fi avut intr-adevar,cazand prada lacomiei si tiraniei.Acestor inconstienti,puterea sau banii le-au daunat din start,inima lor identificandu-se cu banii sau puterea.
Programele de turma sau cele ale societatii care emite judecati cum "ar trebui"sa se comporte omul sunt cele mai daunatoare.Majoritatea pleaca din familie si multi in dorinta de a multumi familia,prietenii,societatea,si de "a fi in rand cu lumea le accepta cu zimbetul pe buze,ingropind spiritul din ei.Ele sunt strans legate de a avea copii-pentru ca asa vor bunicii,a fi casatorit -ca sa fii vazut ca om serios in societate,de ce ar zice lumea daca.....etc.
Renuntarea la orice tip de atasament si program este eliberarea spirituala adevarata.

Un comentariu:

  1. Frumoasa sinteza ta.
    Referitor la atasamente, daca mi-a luat 35 de ani sa le acumulez, ma intreb cati ani vor trece pana le voi anihila? :))))
    Referitor la cei care aleg calea calugariei, probabil si-au configurat inainte de nastere un program prin care sa fie determinati sa apuce aceasta cale.Asceza pentru unii calugari retrasi, a accelarat evolutia spirituala a acestora iar saracia care i-a determinat pe unii catre calugarie, i-au ajutat sa descopere divinitatea, poate nu chiar toti. Oricum am da-o, asceza si calugaria, aduc un mare plus omenirii, ce ne-am face fara insistenta lor in rugaciune si in meditatie? Desigur , e comod sa meditezi in casa, dar drumul e mai lung, esti distras de multe lucruri, griji, job, mancare, facebook, de picamer, etc.

    RăspundețiȘtergere